Er zijn problemen in de nieuwe wijk van Almere, Oosterwold. De bewoners moeten in die wijk zoveel mogelijk zelf regelen, maar de gemeente ontdekt nu dat dit niet helemaal werkt. Het idee is dat bewoners verantwoordelijk zijn voor de bouw van hun eigen huis, maar ook voor de aanleg van wegen en bijvoorbeeld het zuiveren van het toiletwater. Er zijn veel minder bouwregels dan in andere wijken.

De grondprijs is laag omdat de bewoners veel zelf moeten doen. Het concept spreekt aan en de verkoop gaat snel. Maar nu wordt het de gemeente duidelijk dat het niet mogelijk is om zo veel uit handen te geven, en zaken op hun beloop te laten. Zo moet er een basisschool komen, waar de gemeente geen rekening mee heeft gehouden. Ook blijkt de gemeente wettelijk verantwoordelijk te zijn voor de wegen die van de bewoners zijn.

Buren controleren elkaar niet De weinige regels die er zijn, moeten wel gecontroleerd worden. De gemeente had bedacht dat buren elkaar kunnen controleren en bij overtredingen de gemeente zouden inschakelen. Maar de bewoners zijn dat niet van plan en de gemeente denkt nu ook dat dit niet de beste methode is. Hoe het dan wel moet, is onduidelijk.
De problemen in Oosterwold worden duidelijk gemaakt door onderstaand bericht van Omroep Flevoland

test test